News
 
Un experiment de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-IEEC) per fer mesures de pluja intensa es posarà en òrbita a finals del 2017 [NOT TRANSLATED]
10/03/2017
 
L’Institut de Ciències de l’Espai i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (ICE-CSIC/IEEC), que està situat al Campus de la UAB, realitzarà un experiment a bord del satèl·lit espanyol PAZ per intentar, per primer cop, mesurar els perfils verticals de les pluges intenses utilitzant els senyals transmesos pels satèl·lits de navegació global (GPS). Aquest experiment, anomenat Radio Ocultacions i Precipitació Intensa a bord de PAZ (ROHP-PAZ, acrònim en anglès) permetrà demostrar un nou mètode de mesura ideat per el grup d’observació de la Terra de l’ICE-CSIC/IEEC.

Actualment no és possible d’adquirir aquest tipus de mesures conjuntes des d’un sol instrument, i en conseqüència els fenòmens de pluja intensa no estan ben entesos ni ben representats en els models actuals de meteorologia i clima. Si es confirma la validesa del mètode, aquesta tècnica permetrà caracteritzar les estructures de pluja intensa conjuntament amb les seves propietats termodinàmiques (pressió i temperatura), i així millorar-ne el seu coneixement, el seu modelatge, i la predicció de l’evolució d’aquests tipus de fenòmens en la perspectiva del canvi climàtic.

PAZ

L’experiment ROHP-PAZ ha estat concebut i liderat per l’ICE-CSIC/IEEC, i finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat. Compta amb acords amb l’Administració Oceànica i Atmosfèrica Nordamericana (NOAA) i la Corporació d’Universitats Nordamericanes per a la Recerca Atmosfèrica (UCAR), qui proveiran els serveis de meteorologia mundials amb dades de ROHP-PAZ per a la seva assimilació en els models de predicció del temps. L’experiment compta també amb el suport del centre de la NASA i de Caltech ‘Jet Propulsion Laboratory’ (NASA/JPL), on es realitzaran part dels estudis científics relacionats amb el nou concepte de mesura.

El 7 de març del 2017 HISDESAT, l’empresa responsable del satèl.lit PAZ, va anunciar (http://www.hisdesat.es/esp/noticias_notas.php?mes=Marzo&ano=2017) que havia arribat a un acord amb l’empresa SpaceX per al llançament del satèl·lit, el qual està previst per al darrer trimestre de 2017. Les dades de l’experiment estaran disponibles pocs mesos després.

ROHP-PAZ_sketch_CAT

More information:

http://www.ice.csic.es/paz/documents/outreach/00_ROHP-PAZ_English.mp4 [NOT TRANSLATED]
 
Attached Documents
Generalitat de CatalunyaUniversitat de BarcelonaUniversitat Autònoma de BarcelonaUniversitat Politècnica de CatalunyaConsejo Superior de Investigaciones CientíficasCentres de Recerca de Catalunya